2003

Ambiance in de keet

een komedie van Luc Kerkhofs & Louis Boonen
6 dames – 3 heren

Twee vrouwen verblijven er voor een plastische ingreep en een oud vrouwtje ligt er te wachten op haar… dood. Wegens bezuinigingen is er maar één verpleegster op de afdeling. Zij wordt regelmatig in haar taken bijgestaan door de (onhandige) klusjesman. Deze weet meer van plastische chirurgie dan van elektriciteit of lekkende kranen. De nog onervaren plastische chirurg is een ware nachtmerrie. Wie zal zijn eerste patiënte (slachtoffer) zijn? Ondanks alles willen ze AMBIANCE IN DE KEET. En die krijgen ze, soms meer dan genoeg.

Regie: Henk van den Branden

Rolverdeling
RiaMarleen Dedecker
AntoinetteAnja ten Hoor
LiesjeAnnie van Hoecke
CoeneLinda Ekkebus
WietRonald Möring
VanessaKirsten Dedecker / Sandra Maes
Marie-ClairValerie Sanderse
Toon de RidderSacha Dellaert
Dokter SpekslagerLuc Dedecker
Medewerkers
SouffleuseMarian van de Winckel
RekwisietenMariëtte Coppens
GrimeCorina van Eekelen
DecorEdy van den Abeele
Fred van den Abeele
Paul van Genderen
Frans Bos
Alex De Graeve
Johnny van Waterschoot
Wies Rademakers
Aankleding decorBart Neyt
Licht & geluidRudi Elshout
Alex De Graeve
DoekWies Rademakers

Recentie Dagblad BN De Stem 13-10-03

Siesa krijgt Speye plat
Door Marjon Sarneel

Maandag 13 oktober 2003 – Een zaal vol mensen aan het lachen krijgen is een kunst en dat lukt toneelvereniging Siesa wederom met een uitverkochte Speye. De klucht Ambiance in de keet van Luc Kerkhofs en Louis Boonen steekt de draak met het oprukkend fenomeen van plastische chirurgie.

Het toneel van de Speye is veranderd in een heuse ziekenkamer met ziekenhuisbedden en bijbehorende nachtkastjes tot en met infusen en bedpannen. De gebeurtenissen op toneel lijken echter in niets op het dagelijks leven in een regulier ziekenhuis. Wat te denken van een klusjesman die voortdurend in en uitloopt en daarnaast ook nog parttime verpleger blijkt! Ronald Möring speelt deze rol met goedhartige autoriteit. Van het gemopper van de patiënten trekt hij zich weinig aan. Zonder de hele scène naar zich toe te trekken, zorgt hij voor de nodige lachsalvo’s uit de zaal.

Zuster Coene is zijn tegenpool; alles en iedereen wijkt als Linda Ekkebus het toneel opstapt. Ze is niet alleen autoritair, maar ook buitengewoon grof. Ekkebus is absoluut tegengesteld aan het prototype van verzorgende, troostende verpleegster. Haar uitgesproken mannelijke motoriek maakt het grappig. Ze houdt haar rol goed vol, alleen kan zij op het moment van crisis niets meer aanzetten, omdat zij al vanaf de eerste regel op haar top zit.

De drie patiënten op de kamer, waar Coene de verantwoording voor heeft, zijn uiteenlopend. Anja ten Hoor vertegenwoordigt prima het clichéplaatje van de over het paard getilde operatiepatiënt, die een nutteloze operatie ondergaat. Haar toneeldochter (Valerie Peters) maakt dit beeld compleet. Aan de andere kant van de kamer ligt Marleen Dedecker als Ria Bex. Na een ongeluk moet haar neus rechtgezet worden. Dedecker speelt haar teksten breeduit met uitstekende dictie en munt tevens uit in stil spel.

Ook zij wordt bezocht door haar dochter. Sandra Maas vervangt in deze voorstelling Kirsten Dedecker. Maas doet dat losjes en vlot. Moeder Ria bekommert zich om haar medepatiënte Liesje. Geholpen door de grimeuse is Annie van Hoecke ruim dertig jaar ouder gemaakt. Ze speelt een oud vrouwtje dat het liefst wil sterven. Het duurt niet lang of we zien niet meer Annie van Hoecke maar een ondeugend besje van rond de tachtig met glimoogjes en stoute plannen. Een knappe prestatie. Als ze overlijdt, komt Sacha Dellaert als Toon de Ridder, zoon van een begrafenisondernemer, om haar lijk mee te nemen. Hier vliegt de klucht uit de bocht. De onervaren De Ridder weet niet hoe hij het opbaren aan moet pakken. Op aanraden van Möring worden attributen aangesleept om het gezicht van de overledene in de juiste vorm te krijgen. De zaal is stil, het publiek huivert. Als even later met het lijk gesold wordt, is de klucht weer klucht en schalt de bevrijdende lach.

Ambiance in de keet, komedie van Luc Kerkhofs en Louis Boonen, gespeeld door toneelvereniging Siesa uit Sas van Gent. Gezien op zaterdag 11 oktober 2003 in De Speye in Sas van Gent. Nog te zien op zaterdag 18 en zaterdag 25 oktober in De Speye in Sas van Gent. Daarna op zaterdag 1 november en vrijdag 7 en zaterdag 8 november in De Halle in Axel. Kaarten via 0115 606062 of siesa@zeelandnet.nl

terug naar repertoire