2004

De Baas is op reis

een komedie van Luc Kerkhofs
5 dames – 5 heren

Tijdens een nachtelijk uitstapje, terwijl hun vrouwen voor enkele dagen aan zee zitten, worden Fred en Maurice door een roofoverval gedood.

 Als ze in de hemel toekomen zal Sint Pieter behoorlijk gemanipuleerd dienen te worden want die is namelijk verslaafd aan het kaartspel en wordt zelf geplaagd door zijn bemoeizieke maar naïeve secretaris. De maat is helemaal vol als ook de beide echtgenotes van Fred en Maurice, na in zee te zijn verdronken, aan de hemelpoort arriveren. Sint Pieter tracht samen met zijn kleingeestige secretaris, geflankeerd door een aartsengel en de hemelkok, de boel te redden. Maar alle hemelse wetten worden hopeloos met de voeten getreden. En waar blijft de baas toch…?

Regie: Henk van den Branden

Rolverdeling
FredRonald Möring
MauriceSacha Dellaert
WilmaAnja ten Hoor
BettyLinda Ekkebus
Sint PieterAlex De Graeve
van GorpMarc Remery
AdèleAnnie van Hoecke
YvonneMarleen Dedecker
OdradaKirsten Dedecker
Rover / DuivelLuc Dedecker
Stem de BaasRoel van Antwerpen
Duivelin 1Kirsten Dedecker
Duivelin 2Dieuwertje de Cooker
Engel 1Anne de Cooker
Engel 2Janneke de Cooker
Medewerkers
ChoreografieLinda Ekkebus
SouffleuseMarian van de Winckel
RekwisietenMariëtte Coppens
GrimeCorina van Eekelen
DecorEdy van den Abeele
Fred van den Abeele
Paul van Genderen
Frans Bos
Johnny van Waterschoot
Theo van de Winckel
Aankleding decorBart Neyt
Licht & geluidRudi Elshout
Johan Vale
Roel van Antwerpen
DoekWies Rademakers

Recentie dagblad BN De Stem 11-10-04

Verrassingen bij toneelavond Siesa
Door Marjon Sarneel

Maandag 11 oktober 2004 – Hoe beeld je op toneel de hemel uit? Dat was de vraag waar toneelvereniging Siesa voor stond, toen werd gekozen om de komedie De Baas is op reis van Luc Kerkhofs op te voeren. Mijn complimenten voor ontwerper en decorploeg, want de hemel is met veel fantasie vormgegeven en vanuit de zaal een lust voor het oog.

Het gehele toneelbeeld bij Siesa is deze keer bijzonder. De verbeelding van hemelbewoners Sint Pieter, Odrada en de engelen sluit aan bij het beeld dat veel mensen in hun jeugd daarvan meekrijgen. De hemelkok Adèle, bijna grotesk gespeeld door Annie van Hoecke, is een uitzondering. Van Hoecke lijkt meer op het bekende Michelin-mannetje. Het is een wonderlijke rol, een hemelkok met als lievelingsrecept peperkoek. Maar alle gegevens zijn wonderlijk bij De Baas is op reis. Siesa weet die sfeer consequent door te voeren, al hoeft het vaste publiek de bekende platte grappen niet te missen.

Prachtige toneelbeelden levert ook de duivel (Luc Dedecker), evenals de duivelinnen en de schattige engeltjes. De dansfragmenten sorteren effect en dat is nodig, omdat het verhaal vrij mager is en een echt plot ontbreekt.

Toch heeft het publiek zich geen moment verveeld.

Alleen de aanvang van de komedie is wat moeizaam. Ronald Möring en Sacha Dellaert, die in de rest van het stuk de twee zwagers losjes gestalte geven, hebben zichtbaar moeite een houding te vinden op een leeg voortoneel.

Een bistrosetje met twee pinten zou dat opgelost hebben, zij het dat daar wat tekstwijzingen voor nodig zouden zijn.

In tegenstelling tot andere komedies, die vaak inzakken na de pauze, herneemt Siesa ijzersterk in het tweede deel van de avond. Een huilende kok, Möring en Dellaert op corvee en een dansende secretaris zorgen voor veel hilariteit.

In deze komedie debuteren twee spelers: Alex de Graeve als Sint Pieter en Marc Remery als zijn secretaris. Vaak is het aan debutanten af te zien dat zij voor het eerst op de planken staan. Zo niet bij deze twee spelers. Elk is op eigen wijze een aanwinst voor Siesa. De Graeve, die nagenoeg heel de avond op het toneel staat, weet met zijn lange gestalte en zijn witte baard Sint Pieter geloofwaardig gestalte te geven. Hij speelt vlot, heeft de nodige autoriteit en zijn wandelstok zorgt ervoor dat hij zich steeds op natuurlijke wijze over het podium beweegt. Marc Remery is een topper en zijn casting is schitterend. Remery lijkt me wel een acteur die moet oppassen voor overacteren, maar zaterdagavond in de Speye doseerde hij perfect.

Het publiek herkent onmiddellijk bijzondere momenten en Remery kreeg tijdens de première dan ook heel terecht enkele open doekjes.

De Baas is op reis, komedie van Luc Kerkhofs, door toneelvereniging Siesa, regie Henk van den Branden. Gezien op 9 oktober in De Speye in Sas van Gent. Nog te zien op 16, 22 en 23 oktober in De Speye en op 30 oktober, 5 en 6 november in De Halle in Axel. Aanvang steeds 20.00 uur. Kaartverkoop https://www.siesa.nl of via tel, 0115-606062.

terug naar repertoire